Opera in de Hofkerk- De gelegenheid maakt de dief

*Door de weersvoorspellingen is de Opera verplaatst naar de prachtige Hofkerk, op het Linnaeushof. De deuren van de kerk gaan open om 20.30 uur (hoofdingang). 

Vanaf 21.00 begint de Opera. Kun je er niet live bij zijn? Kijk dan mee via de livestream.

 

Opera is voor velen ‘hoge cultuur’, kunst met een grote K. Het is ook een van de meest complexe kunstvormen met grote impact op de emoties: een meeslepende mix van de grote thema’s van het leven, drama, theater, en vormgeving. Opera is ook een levende kunstvorm, in de voorhoede van de internationale kunst- en cultuurwereld. Toch is opera door die onderdompeling in ervaringen en emoties ook een zeer toegankelijke kunstvorm, populair bij een breed publiek van alle tijden. Ook wie voor het eerst opera live hoort en ziet wordt al snel meegevoerd.

Daarom wordt juist het Bredewegfestival – het multiculturele buurtfeest op Koningsdag in Amsterdam Oost dat jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers trekt – geopend met de Opera Op Straat. Een productie die in meerdere opzichten uniek is. Want dankzij de samenwerking met een aantal culturele partners, Stadsdeel Oost, Amsterdams Fonds voor de Kunst en cultuurfondsen ervaart het brede publiek aan de vooravond van het Festival de top op operagebied. Zo maar in de Hofkerk, voor iedereen toegankelijk.

Opera: De gelegenheid maakt de dief

21.00-22.30u
(deuren open 20.30u)

Hofkerk
Linnaeushof

Gratis Toegang

Jouw date, of mijn date?

 L’occasione fa il ladro- de gelegenheid maakt de dief- is een jeugdwerk van Rossini. Een komisch verhaal over echte mensen; over hun dromen en tekortkomingen.

We beginnen in de herberg waar drie mannen elkaar ontmoeten: Alberto, die op weg is naar zijn bruid. Ze hebben elkaar nooit in het echt gezien, het is een ‘blind date’, maar hij heeft er zin in, want de bruid is rijk. Parmenione en zijn bediende Martino hebben heel andere redenen om op reis te zijn. Wanneer Alberto vertrekt en per ongeluk de koffer van Parmenione meeneemt ruikt die zijn kans. Hij zal de bruid opzoeken en zich voordoen als Alberto. Zo krijgt hij een bruid en rijkdom voor de voeten geworpen. De gelegenheid maakt de dief.

Vervolgens ontmoeten we de bruid in kwestie: Berenice. ZIj heeft- heel begrijpelijk- niet zo’n zin in de ‘blind date’ met Alberto, en al helemaal niet in de bruiloft daarna. Ze besluit zich te verkleden als haar bediende Ernestina, en Ernestina zal zich uitgeven voor Berenice. Eusebio, de vader van de bruid wordt ondertussen ongeduldig. En dan komt de bruidegom binnen- of liever gezegd; er komen er twee.

De verwarring is groot, want wie is de echte bruidegom en wie is de echte bruid? Don Parmenione wordt smoorverliefd op Berenice, die in werkelijkheid Ernestina is. En Alberto heeft meteen een ‘match’ met Ernestina, die Berenice blijkt te zijn. Zo loopt alles toch nog goed af.

Cast 2024

Cast (Dutch National Opera Academy

Berenice

Samantha Faina

Alberto

Marcelo Alexandre

Ernestina

Femke Hulsman

Parmenione

Wessel Wirken

Martino

Lidor Ram Mesika

Eusebio

Jack Roberts

Bredeweg Festival Orkest
Fortepiano- Peter Nilsson

Dirigent: Benjamin Wenzelberg

Regie: Daniel van Klaveren

Vormgeving en kostuums: Maartje Prins

Bewerking en arrangement: Vaughan Schlepp

Boventiteling : Matthias Konecny

Kap & grime: Astrid Vreeken

Licht en geluid: Crul Geluid

Podiumbouw: Firma Traktor

Productieteam: Maddalena Deichmann, Berend de Vries, Godfried Jansen

Bredewegfestival Amsterdam - Opera op Straat

BeMozart - kindervoorstelling

16.00-18.00u

Podium Café 1900

Gratis Toegang

De voorstelling Be Opera! Een belevenis voor jong en oud, opgezet in samenwerking met De Nationale Opera.

Op de namiddag van 26 april programmeren we, voorafgaand aan de Opera Op Straat, voor de 2e keer een kinderopera.

Op 26 april 2023 was dit een groot succes: BeOpera werd uitgevoerd voor een publiek van wel 300 kinderen en 200 ouders.
Dit jaar zal ‘BeMozart’ worden uitgevoerd, wederom door acteur Ton Meyer en een ensemble, een theatrale kindervoorstelling met veel operarepertoire.
Ook deze voorstelling is gratis toegankelijk. Kinderen van scholen uit heel Amsterdam Oost worden uitgenodigd.

 

Steun het festival en doneer

Het Bredewegfestival wordt georganiseerd door de buurt voor de buurt. Het wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers uit de buurt. En kan alleen bestaan dankzij bijdrages en sponsoring van lokale ondernemers, horeca en vrienden. Het Bredewegfestival heeft géén winstoogmerk. Geniet jij ook zo van het festival? Help het Bredewegfestival, door het doen van een bijdrage, klein en groot; alles is welkom. Steun het Bredewegfestival en doneer!